“Kuruluşunun 100. Yılında Darülelhan” Konseri Gerçekleştirildi - İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü - 22.05.2017

“Kuruluşunun 100. Yılında Darülelhan” Konseri, 20 Mayıs 2017 tarihinde İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama Araştırma Merkezi (OMAR) ve Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde Aya İrini Salonu’nda düzenlendi. Etkinliğe Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak da katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını Prof. Dr. Ayşegül Komsuoğlu Çıtıpıtıoğlu ve Gönül Paçacı yaptılar.

Uluslararası Türk Müziği Yaz Okulu Düzenleniyor

Etkinlikte konuşan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Darülelhan, Cumhuriyetin ilanından sonra, birçok sanatçı yetiştiren Belediye Konservatuarı’na dönüştürülmüş ve 1986’da da İstanbul Üniversitesi’ne devredilmiş olup, bugün Türkiye’nin en eski üniversitesinin çatısı altında, köklü bir geleneğin vârisi olarak yaşamaktadır” dedi. İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasına şu şekilde devam etti: “OMAR’ın bünyesinde görevlendirilen ve geçmişte çok değerli şefler ve sanatkârların katılımıyla, müzik tarihimizin en eski icra topluluğu olarak zihinlere yerleşmiş olan Türk Müziği İcra Heyeti ise, OMAR’ın müzikolojik çalışmalarının uygulamaya yansıtılacağı bir birim olarak değerlendirilmektedir. İcra Heyeti OMAR bünyesinde, başta Osmanlı Arşivi’nde bulunan yazma müzik eserleri olmak üzere çeşitli nadir nota örneklerinin seslendirildiği konserler ve ses kayıtları yapmaya başlamıştır. OMAR tarafından gerçekleştirilen araştırma, yayın, ilk seslendirme, sempozyum ve benzeri müzikolojik faaliyetlerin yanı sıra, bir de ‘Uluslararası Türk Müziği Yaz Okulu’ düzenlenmektedir. Bu yıl Eylül ayında dördüncüsü yapılacak olan ve önemli müzisyenlerin ders verdiği bu sertifika programı, ülkemizin bu alandaki ilk ve tek organizasyonudur.”

Bu etkinlikle OMAR’ın Kalkınma Bakanlığı destekli projesi Osmanlı Dönemi Müziği Multimedya Arşivi (OMARŞİV) kapsamında hayata geçirilen iki yayını da tanıtma imkânı bulduklarını ifade eden Prof. Dr. Mahmut Ak, “Bunlardan ilki, süreli yayın niteliğinde bir Müzikoloji ve Müzik Kültürü Dergisidir. Darülelhan Mecmuası’nın 8. sayıdan itibaren devam ettirilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Baskıya hazır hale gelen ve önümüzdeki haftalarda çıkacak olan mecmuanın muhtevasını ve yazı özetlerini programlarla birlikte dağıtılan tanıtım broşüründe bulacaksınız. Diğer yayın da, ‘Sırlanmış Sesler’ adıyla bir albümde toplanmış olan ses kayıtlarıdır. 1926 yılından itibaren çeşitli yöntemlerle ses kaydı alınmış olan eserlerin dijital ortama aktarılmasından sonra hazırlanan 4 CD’lik albüm, kültür hizmeti niteliğinde, bu etkinlik kapsamında dağıtılmak üzere yayınlanmıştır. İstanbul Üniversitesi ile Kültür Bakanlığının ortak yayını olan ‘Sırlanmış Sesler’ CD albümünü Darülelhan’ın kuruluşunun 100. yıldönümü vesilesiyle kültür ve sanat camiamızın istifadesine sunmaktan onur duyuyoruz” dedi.

“Darülelhan Türkiye’nin İlk Resmi Müzik Okulu”

Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı ise etkinlikte yaptığı konuşmada, “Sizleri en kalbi duygularla, hürmetle, muhabbetle, selamlıyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile  İstanbul Üniversitesi’nin birlikte tertip ettiği bu güzel organizasyona katılımınız için sizlere teşekkür ederim. Bilindiği üzere ‘nağmeler evi' anlamı taşıyan Darülelhan,  Türkiye'nin ilk resmi müzik okulu olma özelliğini taşıyor. Kadim müzik birikimimizin oluşmasına ve birçok kıymetli eserin icrası yoluyla hafızalarda yerinin taze kılınmasına vesile olan birçok sanatçımızın yetiştiği bir okul aynı zamanda” ifadelerini kullandı.

Birinci Dünya Savaşı sırasında kurulan ve cumhuriyetin ilanı ile de bir konservatuvar hüviyeti kazanan Darülelhan’ın bu sene kuruluşunun 100. yılını andıklarını belirten Prof. Dr. Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “1986'da  İstanbul Üniversitesi’ne devredilen ve devrolunduğu günden bugüne  İstanbul Üniversitemiz tarafından büyük bir ihtimamla muhafaza edilen kurum, bugünlere taşınmıştır. Bu vesileyle dünden bugüne bu müstesna kuruma emeği geçenlere teşekkür ediyor, ebedi aleme irtihal edenleri rahmet ve minnetle yad ediyorum. Darülelhan'ın kuruluşunun 100. yıl dönümü münasebeti ile hem bakanlığımız koroları hem de üniversitemize bağlı OMAR İcra Heyeti ile  Kültür Bakanlığı bünyesindeki korolor, müzik tarihimizin çeşitli dönemlerinden örnekler seslendireceklerdir. Onları şimdiden tebrik ediyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından Darülelhan konseri başladı. Konser sonunda Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, ses sanatçısı Meral Uğurlu’ya hediye takdim etti.

Haber: Ulaş GÜVEN