Darülelhan 100 Yaşında

20 Mayıs 2017 Cumartesi günü saat 19.00’da Aya İrini Salonu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama Araştırma Merkezi (OMAR) tarafından ortak bir etkinlik yapılacaktır.

Kültür Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcının ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Akın da katılacağı gecede, kuruluşunun 100. yıldönümü münasebeti ile ülkemizin ilk resmî müzik okulu olan Dâru’l-elhanın geniş katılımlı bir etkinlikle gündeme getirilmesi amaçlanmaktadır.

Etkinlik, kurumun eski mensupları ile Bakanlığa bağlı korolar ve OMAR İcra Heyetinin katılımı -dolayısıyla müzik camiasından geniş bir katılım-  ile gerçekleştirilecektir.

Program repertuarı, kurumdan yetişmiş, hocalık veya şeflik yapmış olan bestecilerin eserlerinden oluşmaktadır.

1992 yılında CRR Konser Salonu’nda gerçekleştirilmiş olan geniş katılımlı Dâru’l-elhan konserinin de 25. yılı olması münasebetiyle, bu konserle ilişkilendirilen bir akış hazırlanmıştır.

Başlangıçta kurumun tarihi ile ilgili olarak hazırlanmış olan belgesel görüntüler sunulacaktır.

Gece boyunca sahnede sunulan eserlerin yanı sıra, sağlık sorunu veya vefat dolayısıyla bulunmayan sanatkârların görüntüleri ve icraları da perdeye yansıtılacaktır.

Ayrıca geceye özel olarak hazırlanmış olan ve İÜ OMAR’ın T.C. Kalkınma Bakanlığı destekli projesi Osmanlı Dönemi Müziği Multimedya Arşivi (OMARŞİV) kapsamında yapacağı yayınlardan, 1340-41 (1924-25) yıllarında 7 sayı yayınlanmış olan Darülelhan Mecmuasının 8. sayıdan itibaren devam ettirilmesi amacıyla hazırlanan ilk sayısı ile 1926 yılından itibaren çeşitli yöntemlerle ses kaydı alınmış olan eserlerinden oluşan “Sırlanmış Sesler”- Dâru’l-elhan ve sonrası taş plak kayıtları başlıklı 4 CD'lik bir albümün dağıtılması da planlanmaktadır.

Gecede, kurumdan yetişmiş usta san’atkâr Meral UĞURLU da bulunacak ve kendisine sanat hayatındaki duruşu ve yüksek seviyesinden dolayı Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Nâbi AVCI tarafından teşekkür edilecektir.

[youtube]https://youtu.be/N3pC-zMd7uU[/youtube]

.Print