“Yök Kültür-Sanat Söyleşileri”nin Üçüncüsü, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde Gerçekleştirildi

11 Mart 2016/ Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
“YÖK Kültür-Sanat Söyleşileri” başlığı altında YÖK tarihinde ilk kez düzenlenen ve ilki Bartın Üniversitesinde, ikincisi İstanbul Medeniyet Üniversitesinde yapılan söyleşilerin üçüncüsü Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde gerçekleştirildi.

“YÖK Kültür- Sanat Söyleşisi” öncesinde Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan’ı ziyaret eden YÖK Başkanı Saraç, ardından Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç’a ziyaret gerçekleştirerek üniversitenin durumu hakkında bilgi aldı.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe; YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK üyesi Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan, YÖK Başkan Danışmanları Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu ve Fatih Tığlı, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
YÖK Başkanı Saraç, yükseköğretim kurumunun adından yola çıkarak kadim düşünce geleneğimizin, gönül dünyamızın ve içinde yaşadığımız toprakların önemli manevî temsilcilerinden biri olan Hacı Bektaş-ı Veli’nin mirasının kıymetini vurgulayarak Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Başkan Saraç; edebiyat, tarih, görsel sanatlar, müzik, sosyoloji, felsefe gibi konularda alanında seçkin isimlerin katıldığı söyleşilerin düzenlendiği ve değişik bölgelerde ve farklı üniversitelerde gerçekleştirilen YÖK Kültür-Sanat Söyleşilerinde; YÖK’ün temel varlık sebebi olan üniversiteler ve öğrencilerin, global dünyanın güçlü unsurları olan yüksek teknoloji, inovasyon, sibernetik, dijital dünya gibi kavramlar dışında, kültür hayatlarını zenginleştirecek konularla birlikte olmayı amaçladıklarını belirtti.
Şiirlerinde III. Ahmed’i, İbrahim Paşa’yı ve Sadabad’da yapılan binaları ustaca konu edinen Nedim’den; klasik şiiri yeniden yorumlayan Yahya Kemal’den; Nakış, Şiir, Renk, Lale Devri’nin Bir Görgü Tanığı, Lale Devri İstanbul’una İki Özgün Bakış gibi çalışmalarıyla Lale Devrinin sanat anlayışını karşılaştırmalı bir şekilde ortaya koyan Levni’nin eserlerinden örnekler veren Başkan Saraç, edebiyatın insanın sadece his, duygu ve hayal dünyasını değil, maddi yönlerini de ele almakta olduğunu, insanı ve tarihi de konu edindiğini dile getirdi.
YÖK Başkanı Saraç’ın söyleşi programında yaptığı konuşma metninin tamamını okumak için tıklayınız.
Başkanın konuşmasının ardından Prof. Dr. Gül İrepoğlu, “Edebiyata İlham Veren Tarih” konulu söyleşisini gerçekleştirdi.
Söyleşi sonrasında Gönül Paçacı Tunçay şefliğinde “İ. Ü. Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMAR) Türk Müziği Dinletisi” icra edildi.


Haberin detayı için tıklayınız